Bosch може да затвори германската си фабрика заради климатичните цели

Германският производител очаква търсенето на електрически горивни помпи и инжекционни клапани да намалее значително

Bosch може да затвори германската си фабрика заради климатичните цели

Снимка: Wikipedia

3080 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Robert Bosch GmbH обмисля да затвори заводa си в Мюнхен, който произвежда компоненти за автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене. Това съобщи местният вестник Merkur, а като причина се изтъква предстоящият преход на Германия от горивни към електрически автомобили. Това ще доведе до „значителен свръхкапацитет и необходимост от приспособяване“, според говорител на компанията.

Търсенето на продуктите на компанията, които включват електрически горивни помпи и инжекционни клапани, ще намалее през следващите няколко години. А това ще отслаби конкурентоспособността на завода, според вътрешен документ, цитиран от Merkur.

Ходът на Bosch е сигнал за това как преминаването към електрически превозни средства вече прекроява германската индустрия. Най-голямата европейска икономика очаква да има 14 милиона електрически и плъгин хибридни автомобила по пътищата си до 2030 г. Германия се опитва да спазва все по-строгите правила за емисиите на Европейския съюз, а правителствената прогноза е поне с 40% по-висока от предходната оценка. Тази промяна на прогнозата е благодарение на скорошния скок в продажбите на електромобили, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер този месец.

Миналата седмица ЕС разкри планове за постигане на по-строги климатични цели до 2030 г. по пътя към елиминиране на емисиите до средата на века. Блокът предложи емисиите от нови автомобили да спаднат с 55% от 2030 г. и да спаднат до нула от 2035 г.

Политиката ще засили търсенето на електрически модели, а производителите на автомобили се подготвят. Volkswagen AG, най-големият производител в региона, очаква повече от 70% от продажбите на съименната си марка да бъдат електрически от 2030 г.

Подкрепи Economic.bg