Ботсвана може да разреши лова на слонове

Броят им е нараснал и това създава проблеми на фермерите

Ботсвана може да разреши лова на слонове

Слонове в Ботсвана

Снимка: Pixabay

1412 ~ 1 мин. четене
Ботсвана, където живеят почти една трета от африканските слонове, обмисля вдигането на забрана за лов на едър дивеч, за да се пребори с проблем, който правителството определя като "нарастващ конфликт между хората и дивата природа", съобщава Ройтерс.

Според природозащитниците в южноафриканската страна има около 130 000 слона, но някои законодатели казват, че бройката е много по-висока и създава проблеми за дребните земеделски производители.

Комитет, назначен от президента Мокгвеетси Масиси за преразглеждане на забраната за ловуване през 2014 г., предаде доклада си на държавния глава късно в четвъртък.

"Препоръчваме ... правна рамка, която ще даде възможност за растеж на ловната и сафари индустрия и управление на популацията от слонове в страната в историческия диапазон", се казва в документа.

Масиси създаде комисията през юни 2018 г., за да разгледа забраната, наложена от бившия президент Иън Кама, след като проучванията показаха намаляващите популации на диви животни на север.

Ботсвана, която е с размерите на Франция, има население от около 2,3 милиона души и огромни територии от отдалечена пустиня, които я правят магнит за чуждестранни туристи, които искат да видят дивата природа.

Масиси каза, че ще представи доклада си в кабинета си, преди да вземе решение.
Подкрепи Economic.bg