Бразилия изцяло забранява абортите

Досега страната позволяваше абортите след изнасилване или когато раждане на бебето може да застраши живота на майката

Бразилия изцяло забранява абортите

Комисия към Националния конгрес на Бразилия, оглавявана от „Алианс на евангелисткото християнство”, гласува за забрана на абортите в Бразилия във всякакви ситуации, пише Reuters. В страната абортите вече ще са забранени, дори когато става въпрос за бременност след изнасилване, както и когато животът на майката може да е изложен на опасност, ако избере да роди.

Решението беше гласувано късно в сряда от специалната комисия, която обмисля и промени в бразилската конституция за удължаване на майчинството в случай на раждане на недоносено бебе.

В подкрепа на забраната гласуваха 18 от общо 19 членове на комисията, като единственият глас „Против” беше на единствената жена, присъствала на заседанието – Ерика Кокай от бразилската „Работническа партия”. Тя определи решението като политическа маневра от страна на евангелисткото мнозинство в комисията.

В момента абортите са незаконни в преобладаващо католическата Бразилия, като изключение правят случаите, когато бременността е нежелана вследствие на изнасилване или когато раждането на бебето може да застраши живота на майката. През 2012 г. Върховният съд в страната разреши премахването на зародиши с аненцефалия – състояние, пречещо на мозъка и на черепа да се развиват нормално.

Коментари: 0