Brexit навлиза в трети кръг на преговори

Великобритания трябва да напусне ЕС до 2019 г., но до този момент дискусиите буксуват

Brexit навлиза в трети кръг на преговори

Снимка: Pixabay

Третият кръг от преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз стартира днес, като сред основните теми в рамките на тази фаза ще са правата на гражданите, ирландската граница и финансовите параметри по Brexit. 

От Брюксел настояват Лондон да предостави ясни позиции по всички въпроси, докато на Острова призовават да се прояви гъвкавост и въображение. По план Великобритания трябва да напусне ЕС до 2019 г., но до този момент преговорите по-скоро буксуват. 

Преговарящият от страна на Брюксел е Мишел Барние, а британският му колега е Дейвид Дейвис. Досега двамата се срещаха по четири дни всеки месец, но Барние изрази готовност за по-интензивни преговори, за да има по-бърз напредък.

„Притеснен съм, ако трябва да съм честен. Времето лети, аз прочетох много внимателно документите на британското правителство. Много внимателно. Но се нуждаем от британските позиции по всички отделни въпроси, това е необходимо, ако искаме да постигнем значителен напредък“. Това коментира Мишел Барние, цитиран от БНТ. 

„За нас тази седмица е за да дискутираме по всички въпроси, всички въпроси. Да заковем точките, по които имаме съгласие. Да отсеем онези, по които нямаме, и да вървим напред по всички въпроси. Но за това ще са необходими гъвкавост и въображение от двете страни“, отбелязва от своя страна Дейвид Дейвис. 

За Брюксел и Барние важните теми са три: правата на европейските граждани в Обединеното кралство, границата със Северна Ирландия и финансовите задължения на Лондон към общността. Без осезаем напредък по тези въпроси, всички останали папки остават затворени – категорични са в Брюксел. 

В същото време Лондон бърза да договори други сфери - митническия съюз и търговията. Премиерът Тереза Мей обяви, че страната ще излезе и от единния пазар, и от митническия съюз. Но ако това се случи без временно споразумение, последиците за икономиката на Острова ще са катастрофални.

От ключово значение е и казусът с 500-километровата граница между Ирландия и Северна Ирландия. Проблемът се корени в това, че ако Великобритания напусне съюза, това ще е единствената сухопътна граница между ЕС и Обединеното кралство. В момента през нея свободно преминават по 30 000 души на ден. 

Премахването на граничните пунктове беше важна точка в Споразумението от Разпети петък през 1998 година, когато бе сложен край на конфликта, продължил десетилетия наред. Великобритания изрази готовност да търси практическо решение и уверява, че и в бъдеще там няма да има митнически и паспортни проверки.
Коментари: 0