Brexit сви британското строителство за втори пореден месец

Спадът в строителство на нови магазини, заводи и складове е най-високият от септември 2017 г. насам

Brexit сви британското строителство за втори пореден месец

Снимка: Pexels

4208 ~ 1 мин. четене

Британската строителна дейност през март се е забавила за втори пореден месец, тъй като компаниите продължават да отлагат големи строителни проекти заради несигурността около Brexit. Това показва индексът Purchasing Managers’ Index (PMI) на компанията IHS Markit, пише агенция Reuters.

Въпросният индекс през миналия месец се е повишил от 49.5 на 49.7 пункта, но така остава под 50-пунтковата граница, която разделя растежа от свиването. Това е първият знак за продължителен риск в британското производство от 2016 г. насам, когато британските граждани гласуваха за излизане от ЕС.

Строителството на жилищни сгради продължава да отбелязва умерен ръст, но той бива засенчван от спад индустриалното строителство и търговските обекти. Спадът в строителство на нови магазини, заводи и складове е най-високият от септември 2017 г. насам.

„Свързаната с Brexit неяснота продължава да води до нерешителност сред инвеститорите, което в крайна сметка засяга негативно предварителните поръчки за производствените количества“, коментира Джо Хейс, икономист от IHS Markit. Официалните статистически данни за Великобритания от миналата седмица пък показаха ръст в производството с една 0.3% за цялата 2018 г., което е най-слабият растеж от шест години насам.

Коментари: 0