Британската опозиция притиска лидера си за втори референдум за Brexit

Причината е все по-голямата вероятност да няма споразумение между Лондон и Брюксел

Британската опозиция притиска лидера си за втори референдум за Brexit

Снимка: БТА

Върху лидера на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин се засилва натискът да промени курса на партията и да подкрепи провеждането на референдум по споразумението, което Лондон ще договори с Брюксел за Brexit.

Американската телевизия Bloomberg пише, че активисти в Лейбъристката партия опитват да предизвикат дебат по този въпрос на предстоящата партийна конференция в Ливърпул другия месец. Ако те успеят, въпреки съществуващите пречки, би се увелича вероятно за едно второ публично допитване, което има потенциала да преобърне курса на Великобритания по темата за излизането ѝ от ЕС.

Усилията за промяна на лейбъристката политика се засилват заради предупреждения от високопоставени британски министри, че страната може да се отцепи от ЕС без никакво споразумение за бъдещите икономически и политически отношения. 

„Все повече и повече хора могат да видят, че Brexit се очертава да завърши много, много лошо за хората, заради които влязохме в политиката”, коментира Майк Бъкли, партиен член на Лейбъристката партия от Шефилд и директор на агитиращото движение Labour for a People’s Vote.
Коментари: 0