Британският кабинет обмисля опции за отлагане на Brexit с година или повече

Министрите са разделени по въпроса за периода, за който да се поиска отлагане не излизането от ЕС

Британският кабинет обмисля опции за отлагане на Brexit с година или повече

Снимка: БТА

Правителството на Тереза Мей се раздели в мнението си по въпроса дали Великобритания да поиска отлагане на Brexit до 30 юни или за по-дълъг период от година или дори повече, в случай че депутатите продължат да блокират споразумението за излизане на страната от Европейския съюз (ЕС), съобщават световните медии. Във вторник кабинетът е дискутирал каква отсрочка да поиска, уточнява Financial Times. 

Мей се готви да поиска официално удължаване на процеса по Brexit, позовавайки се на член50, с писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Ходът е признание, че Обединеното кралство не е готово да напусне Блока по план – на 29 март. 

„Преди това беше кабинетът, който щеше да доведе Brexit докрай, а сега от това, което чувам, не е”, коментира Андреа Лийдсъм, лидер на Камарата на общините. 

Според хора, близки до кабинета, транспортният министър и този по международната търговия са заявили, че ще подадат оставка, ако правителството поиска по-дълга отсрочка. 

Вчера трима министри пък са казали, че предпочитат напускане на ЕС без сделка в края на юни, отколкото продължително забавяне. Други петима споделят същото мнение. 

Искането за удължаване на Brexit по член 50 ще бъде изпратено в Брюксел в следващите 48 часа. Лидерите на останалите 27 държави членки на ЕС ще го обсъдят на срещата на върха в четвъртък.

Ако Великобритания напусне до 30 юни, Обединеното кралство няма да има нужда да организира избори за Европейски парламент през май месец.

Коментари: 0