Британският паунд се изстреля след силните данни за инфлацията

Доларът се понижи поради спекулациите, че Тръмп няма да може да изпълни политиките си

Британският паунд се изстреля след силните данни за инфлацията

Снимка: Pixabay

Американските фондови пазари отчетоха най-силното си понижение от избирането на Доналд Тръмп за президент. Причина за това бе безпокойството сред инвеститорите, че политиките, насочени към насърчаване на растежа няма да успеят да минат през Конгреса. Банките бяха сред големите губещи, а доходността по облигациите отчете ново понижение. 

Тръмп отиде в Капитолия, за да се опита да убеди републиканците, че ако не подкрепят замяната на програмата Обамакеър, републиканската партия ще загуби мнозинството си. Анализатори прогнозират, че провал със здравната програма би имал мрачен ефект върху програмата за данъчни реформи както и върху дерегулацията.

Британският паунд се изстреля с почти един процент след силните данни за инфлацията във Великобритания. Потребителските цени за февруари са се увеличили с 2.3% на годишна база спрямо 1.8% месец по-рано. Прогонозата на икономистите бе за ръст от 2.1%.

Спекулациите, че Тръмп няма да успее да изпълни обещаните икономически политики повлия на долара като щатската валута успя да падне под ключовите нива. Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути проби под психологическото ниво от 100 пункта. Следващи подкрепи са зоната около 99.50 и 200- дневната пълзяща средна на 98.579.

USDJPY отчете спад от над 0.7 на сто. Японската валута успя да достигне 111.50. Ако цената пробие това ниво можем да видим продължаване на низходящото движение при валутната двойка.


Ново понижение за американските облигации

Доходността по 10- годишните американски облигации спадна с 4.1 базисни пункта, достигайки  2.419%. От идването на Тръмп на власт доходността се движи в границите 2.3-2.6%.

Спредът между американските и германските дългови книжа също се движи в тесни граници като сега достигна 4- месечен минимум на 1.96%.


Петролът отстъпи до седмично дъно

Златото записа ново силно представяне, след като във вторник успя да поскъпне с близо един процент. Благородният метал се възползва от продължаващата слабост на щатския долар, натрупвайки сериозна печалба. В рамките на търговската сесия металът нарасна с 9.65 долара до 1243.65 долара за тройунция. Среброто отчете ръст от половин процент до 17.538 долара.

Петролът спадна до най-ниското си ниво за последната една седмица, след като  пазара оценява възможността ограничението върху петролното производство да продължи и след юни. Пазарните участници очакват публикуването на новите данни за запасите в САЩ. Във вторник петролът завърши търговията с понижение от 68 цента до 47.54 долара. Сорт Брент отстъпи с 53 цента или един процент до 51.09 долара за барел.


Уолстрийт записа най-слабото представяне от президентските избори насам

Американските пазари записаха най-лошото си представяне от президентските избори насам. Dow Jones и S&P 500 се понижиха с по над един процент. Причина за лошите резултати са опасенията на инвеститорите, че Доналд Тръмп няма да успее да изпълни обещаните политики. Индексът на волатилността  VIX нарасна от 10.1% на 12.49.

Европейските акции също затвориха на червена територия като тук пониженията бяха по-умерени.Най-слабо се представи германския DAX, който спадна с 0.8% до 11 962 пункта.

Коментари: 0