Британците масово търсят полско гражданство

Наблюдава се 10 000% увеличение на запитванията

Британците масово търсят полско гражданство

Драстично се е увеличил броят на запитванията за полски паспорти от граждани на Великобритания. Причината, според полското посолство, е положителният вот на британците на провелия се референдум за излизане от Европейския съюз. Жителите на островната държава се страхуват за свободното си движение из Европа, което Brexit ще затрудни в бъдеще.

„Имаме наистина много обаждания и имейли със запитвания от хора, които проявяват интерес към възможностите за получаването на полски паспорти. От референдума насам сме получили  над 280 имейла и около 700 телефонни обаждания. Преди това сме получавали по 10 запитвания за паспорти на месец“, заяви говорител на посолството.

Законодателството на Полша позволява всеки, роден от най-малко един полски родител, автоматично да получава гражданство. Може също така да се използва и произхода на баби и дядовци поляци. Като цяло единствената връзка за издаване на гражданство, която не се зачита от законите, е тази между съпрузите.

След огромният интерес към полските документи, редица частни компании започнаха да предлагат услугите и помощта си за издаване на въпросните паспорти. Дори са се появили реклами на фирми в социалните мрежи, които продават документи, пише businessinsider.com.

Свободното придвижване на британците ще продължи, докато процесът по член 50 от Лисабонския договор не бъде завършен. Очаква се това да отнеме минимум две години. 

Коментари: 0