Обявите за работа продължават да намаляват

Една на всеки 7 обяви вече предоставя възможност за работа от разстояние, отчита още JobTiger

Обявите за работа продължават да намаляват

Снимка: Unsplash

1844 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Броят на обявите за работа е с 5.9% по-малък от този през октомври, като тенденцията за намаляване се затвърждава. Това показват данните от ежемесечния анализ на динамиката на пазара на труда в страната, изготвен от сайта за търсене и предлагане на работа JobTiger. 

Общият брой на предложенията в сайтовете за работа в страната през ноември е бил малко над 40 000. В сравнение с ноември 2020 г. обаче това е с цели 86% повече. 

Тенденцията на спад се наблюдава в почти всички сектори, като ръст може да се отчете единствено в секторите „Счетоводство, одит, финанси“ (8%) и IT (1%).

В другите отрасли броят на обявите е намалял, както следва: „Здравеопазване и фармация“ (-0.4%), „Маркетинг и реклама“ (-1%), „Административни и обслужващи дейности“ (-3%), „Производство“ (-6%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-7%), „Търговия и продажби“ (-8%), „Строителство“ (-12%) и „Логистика и транспорт“ (-12%).

Оптимизъм на годишна база

Спрямо ноември 2020 г. обаче картината е доста по-различна. Извършеният анализи показва двуцифрен и дори трицифрен ръст на обявите за работа във всеки един от секторите. През този период на 2020 г. беше отчетено едно от най-ниските нива на публикувани обяви от началото на пандемията, задминати единствено от тези през март 2020 г.

Макар че през последните 6 месеца има лек, но постоянен спад на обявите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, броят им спрямо ноември миналата година е с цели 249% по-висок.

Трицифрен, спрямо 2020 г., е и ръстът на предложенията в секторите IT (126%), „Счетоводство, одит, финанси“ (115%) и „Административни и обслужващи дейности“ (109%).

Годишният ръст на обявите в останалите сектори е: „Търговия и продажби“ (92%), „Маркетинг и реклама (81%), „Производство“ (72%), „Логистика и транспорт“ (65%), „Здравеопазване и фармация“ (56%) и „Строителство (52%).

 

Дялово разпределение на обявите по сектори

При дяловото разпределение на обявите за работа водещ е все още секторът „Търговия и продажби“ с 21%. Делът на сектора IT продължава да нараства и през ноември предложенията в него представляват 19% от общия брой обяви в страната. На трето място е „Производство“ с 15%, следван от „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (9%) и „Логистика и транспорт“ (8%).

За пръв път броят на обявите в сектора „Счетоводство, одит, финанси“ (5%) надвишава този в „Строителство“ (4.8%) и така те си разменят осмото и девето място в дяловото разпределение. Последни продължават да са „Здравеопазване и фармация“ (4%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).

Работа от вкъщи

Предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са нараснали с 3% спрямо месец октомври. Техният дял спрямо общия брой обяви е 14.8% или 1 на всеки 7 обяви вече предоставя възможност за работа от разстояние.

Най-многобройни са тези предложения в сектора IT (67%), като работа от вкъщи се предлага и в сферата на „Административни и обслужващи дейности“ (14%) и секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (13%) и „Търговия и продажби“ (5%).

Предлагане по градове

Половината от всички предложения в страната са съсредоточени в столицата, като заедно с тези в останалите водещи областни градове представляват 75% от всички обяви. Предложенията се разпределят, както следва: София (50%), Пловдив (10%), Варна (7%), Бургас (3%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg