Брюксел подкрепя газов хъб на наша територия

България е лидер в Европа в диверсификацията на доставките, заяви еврокомисар Канете

Брюксел подкрепя газов хъб на наша територия

Европейската комисия подкрепя изграждането на европейски и балкански газов хъб на българска територия. България има силен потенциал да се превърне в лидер в Европа във връзка със създаването на подобен хъб.

Това заяви еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов, вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, съобщиха от правителствената пресслужба.

„България има потенциал да изгради мощен газов хъб на своя територия, защото има изключително добре разработена газопреносна мрежа. Българското правителство направи всичко необходимо, за да може в България да бъде създадена такава мрежа, да бъдат изграждани необходимите междусистемни газови връзки. ЕК и България създадоха и работни групи във връзка със създаването на електричество, но и работна група по отношение и на газа”, посочи Канете.

„Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да се разработи този хъб на територията на България”, подчерта еврокомисарят.

По думите му в България нещата вървят по-ускорено отвсякъде другаде, „защото вашата страна е лидер в усилията за установяване на сигурност по доставките и имате потенциал да станете много важен лидер в Европа”.

„Горд съм, че България е надежден член на ЕС. Това се базира на 3 неща – постигнахте редуциране на вредните емисии, енергийна сигурност и ефективност. Вървите в посока на пълната либерализация на енергийния ви пазар, но зачитате нуждите и на по-уязвимите енергийни консуматори”, добави Канете.

Еврокомисарят обясни, че се работи и по интерконектора с Гърция, където нещата вървели добре, а също така и по финализирането на тези с Румъния и със Сърбия. „Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС. Има явни възможности и потенциал България да е изключително ключов играч за газовата система на цяла Европа. Имате подкрепа на ЕК. Ние надградихме идеята, работихме цяла година и вече ще имаме истински газов хъб, той ще стане реалност“, категоричен бе той.

Еврокомисарят отбеляза усилията, положени за газовите проекти от българска страна. „Високо оценяваме работата, свършена от българския екип, ръководен от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Създаването на интерконектор е трудно нещо, а ние успяхме да стартираме и почти финализираме 14 проекта от общ интерес, свързани с енергетиката”, отбеляза Канете.

Коментари: 0