БСП внесе предложение за 30% увеличение на полицейските заплати

Опозицията предлага още половин милиард лева да отидат за служителите на реда

БСП внесе предложение за 30% увеличение на полицейските заплати

Снимка: Красимир Свраков

14851 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Ден преди последния срок за внасяне на промени между двете четения на законопроекта за Бюджет 2021 става ясно, че и управляващи, и опозиция предлагат по-висок ръст от първоначално заложения на полицейските заплати.

Бюджет 2021

Предложенията идват в момент на протести от страна на служителите на реда. Най-големият полицейски синдикат настоява за увеличение на заплатите с 30%, какъвто ръст получиха над 30 други администрации, чиито служители работят „на първа линия“.

Първоначално в проектобюджета за следващата година правителството заложи ръст на заплатите на служителите на реда с 10%, но те приеха това като обида. Последваха множество преговори, които не доведоха до съществен прогрес, докато миналата седмица премиерът Бойко Борисов не се намеси лично и се съгласи "да даде" 15%. От синдиката обаче заявяват, че „анонсираното увеличение на възнагражденията с 15 процента категорично е недостатъчно и не кореспондира с положените от служителите на МВР усилия“.

Заедно с предложението за 15% ръст на заплатите на полицаите, Борисов обеща и други промени в законопроекта за държавния бюджет между първо и второ четене, но справка показва, че те още не са внесени в деловодството на Народното събрание. От друга страна опозицията още в сряда е внесла предложение за по-голямо увеличение на възнагражденията на полицаите - общо с близо 460 млн. лв., което означава почти всички полицаи да получат с 30% ръст на заплатите. За сравнение, 15-те процента ръст, които Борисов обеща „на пожар“ миналата седмица, струват на бюджета около 231 млн. лв.

Миналата неделя синдикатът организира национален протест, който бе предшестван от множество регионални. Засега той дава заявка, че не е склонен на отстъпки от исканията си и днес пусна отворено писмо с напомняме за изтичането на срока за внасянето на промени в проектобюджета. Най-големият полицейски синдикат обмисля „да продължи да изразява своите справедливи искания по всякакви разрешени от законите начини“.

Подкрепи Economic.bg