Букурещ с най-задръстени улици в ЕС

Истанбул е градът с най-затруднен трафик в световен мащаб

Букурещ с най-задръстени улици в ЕС
4148 ~ 2 мин. четене

Букурещ е най-задръстеният град в Европейския Съюз, а Истанбул е на първо място в световен мащаб. Това показва изследване на производителя на навигационни системи TomTom, в което фирмата проучва трафика на над 218 страни в 6 континента по света за 2014 година.

Сред европейските държави на първо място е столицата на северната ни съседка Румъния с 41 на сто по-дълго време за пътуване при натоварен график, в сравнение с нормалното движение в града.

В сутрешните пикови часове, шофьорите в Букурещ чакат 77% повече време от нормалното, а във вечерните часове след работа – с 82% повече.

На второ и трето място са полската столица Варшава с 40% по-дълго време за чакане и италианската столица Рим - 38 на сто. В топ 5 сред най-задръстените градове в ЕС се нареждат и Лондон и френският град Марсилия с около една трета по-дълго време.

Начело на класацията в световен мащаб е Истанбул, следван от Мексико, Рио де Жанейро и Москва. Времето на чакане по време на задръствания в турската столица се увеличава с 58%, в Мексико – с 55% и Москва – с 50%. България не е включена в проучването.

В Съединените щати най-задръстеният град е 4-милионният Лос Анджелис, следван от Сан Франциско , Хонолулу и Ню Йорк.

В Африка най-големи проблеми с трафика има столицата и третия по големина град в Южна Африка Кейптаун, следван от най-големия град в републиката – Йоханесбург.

Годишната класацията е съставена от данни, предоставени от потребители на GPS системи. Индексът показва, че навсякъде по света трафикът е най-натоварен във вечерните часове. Средно, пътуващите прекарват два пъти повече време в придвижване по време на пикови часове, в сравнение с останалото време на деня.Подкрепи Economic.bg