„Булгаргаз“ поиска рязко покачване на цените на газа от есента

Поисканото поскъпване се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари

„Булгаргаз“ поиска рязко покачване на цените на газа от есента
428 ~ 1 мин. четене

След като през пролетта и лятото цената на руския природен газ се запази на ниски нива, общественият доставчик „Булгаргаз“ предложи тя да се покачи рязко от месец септември 2020 г. Това предложение за утвърждаване цената на газа е изпратило дружеството до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

 

„Булгаргаз“ предложи тя да е в размер на 21.51 лв. / MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В сравнение с утвърдената за август 2020 г. тя е по-висока с 15.21 % или с 2.84 лв. / MWh.

Мотивът на „Булгаргаз“ за поисканото поскъпване е, че то се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г., в сравнение с цените за юли 2020 г. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ.

Общественият доставчик обяви и предложението за месец октомври, когато се предлага цената да се повиши с 1.86% до е 21,91 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), спрямо предишния месец. В съобщението си дружеството казва, че увеличението се дължи на очакваните по-високи спотови цени на европейските газови пазари.

Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10.08.2020 г. и е неокончателна. Окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за октомври на 2020 г. ще бъде внесено в КЕВР на 10.09.2020 г.

Подкрепи Economic.bg