Булгаргаз предлага по-ниски цени на синьото гориво

Цената да бъде намалена с 6,61%

Булгаргаз предлага по-ниски цени на синьото гориво

Снимка: БГНЕС

132 ~ 2 мин. четене
Булгаргаз предлага цената на природния газ за третото тримесечие на 2015 г. да бъде намалена с 34,62 лв. за 1000 куб. метра или 6,61% в сравнение с прилаганата през второто тримесечие на годината, съобщават от дружеството.

Прогнозното намаление се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ. Така цената от 1 юли 2015 г. според Булгаргаз би трябвало да е 489,10 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.
Общественият доставчик на синьо гориво е длъжен месец преди да подаде заявление за промяна в цената на газа за съответното тримесечие да оповести прогнозите си публично.

Окончателното предложение на Булгаргаз за утвърждаване цена на природния газ от средата на годината ще бъде внесено в енергийния регулатор на 10 юни.

От 1 април отново по предложение на Булгаргаз енергийният регулатор намали цената на суровината с 13.17 процента.

Според Закона за енергетиката дружеството е длъжно месец преди подаване в КЕВР на заявлението за изменение на действащите цени за всяко тримесечие да го оповести в средствата за масова информация.
Окончателното предложение на Булгаргаз за утвърждаване цена на природния газ за третото тримесечие ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 10 юни.

В началото на май бе съобщено, че топлофикациите искат поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли от 5 до 46%. В София предложеното увеличение е със 17,47 на сто. Пловдивското дружество иска поскъпване с 32,11%, а врачанската топлофикация е настояла за увеличение на цената с 46,97 на сто.

Електроразпределителните дружества също поискаха повишения на цените. От ЧЕЗ и "Енерго Про" са поискали поскъпване на нощната тарифа на тока с 25 на сто от юли. От ЧЕЗ настояват и за скок от 9 на сто за дневната тарифа, а от Енерго Про - за 2.6-процентно увеличение.
Подкрепи Economic.bg