Бум на чартърните полети от Беларус до България

Десетдневна почивка в страната ни с чартърен полет от Брест до Бургас излиза €344

Бум на чартърните полети от Беларус до България
4082 ~ 2 мин. четене

Огромен ръст на чартърни полети е регистриран от Беларус до морските ни курорти през тази година. От това лято за първи път ще има полети до България не само от Минск, но и от областни градове в Беларус. Десетдневна почивка в страната ни с чартърен полет от Брест до Бургас излиза 344 евро, показва справка на „Монитор”.

От туристическите фирми в Минск коментират, че макар чартърите да не са най-икономичният вариант за транспорт до топлите морски курорти, като се има предвид обстановката в Украйна и възможността за полет от областния град, мнозина беларуси са готови да поемат допълнителните разходи. Освен това през този месец бе пуснат чартърен влак от Беларус до нашата страна, който пътува веднъж седмично и обслужва предимно туристи. Запазват популярността си и по-евтините автобусни турове до България, макар че пътят дотам отнема почти две денонощия. Дестинацията е търсена от беларусите и защото там може да се намери настаняване и за 8 долара на ден.

Tочно „тази“ България е заменила евтиния Крим, смята директорът на туристическата фирма „Крис” Сергей Супрунович, цитиран от Deutsche Welle. Наблюдава се и промяна в предпочитанията на туристите от Беларус. Докато преди основната дестинация за тях е била Крим и крайбрежието в района, сега търсенето за там значително е намаляло. Преминаването през територията на Украйна и допълнителният граничен контрол при влизането на полуострова са част от причините за намалелия интерес към анексирания полуостров.

До Крим жителите на Беларус могат да стигнат и през Русия, но пътят значително се удължава, което оскъпява почивката им Беларуските железници и авиокомпания „Белавиа“ пък са отменили преките влакове и полети до Симферопол, което също се отразява негативно на пътуванията до Крим през 2015 г. През 2014 г. в чужбина са пътували 660 652 белоруси, показват данните на националната статистика на страната. За последните няколко години броят им се е увеличил близо три пъти. Подкрепи Economic.bg