Бюрокрацията около Brexit „гори“ парите на бизнеса

Търговският дефицит може да тласне паунда надолу

Бюрокрацията около Brexit „гори“ парите на бизнеса

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

С Brexit Великобритания искаше да спаси бизнеса си от регулациите и бюрокрацията на Европейския съюз. Вместо това обаче в първите 100 дни от излизането на Кралството компаниите трупат загуби заради новите административни правила, пише Bloomberg.

Митническите проверки, разрешителни и закъсненията на границите "горят" капитала на всички участници в икономиката – от големи търговци през семейните фирми до крайния потребител. Компаниите, които от години предупреждаваха, че това ще се случи, сега не изпитват удоволствие да напомнят „казахме ви“, но разочарованието е видимо.

За много бизнеси отделените пари за допълнителна документация означават по-малки заплати, отказ от някои помещение и складове и почти никакви инвестиции.

Вrexit ще бъде далеч по-малко драматичен процес от блокирането на цялата страна заради COVID-19, но последствията ще продължат много по-дълго и с годините ще се натрупат впечатляващи суми. Ударът ще бъде усетен при приходите от продажби, печалбите и доходите на служителите.

Положението в Северна Ирландия е особено тежко заради търговските споразумения и Северноирландския протокол. Ашли Пигот, управляващ директор на AJ Power, производител на дизелови генератори в Крайгавон, казва, че новите такси за доставка от Кралството означават годишно по още 100 хил. паунда, или 115 хил. евро в графата с разходите.

Преди да стане юли бюрокрацията ще ни е изправила до стената и най-вероятно тогава няма да има никакво мърдане", коментира той.

Икономическите щети в Северна Ирландия са особено обезпокоителни предвид спомена за размирното минало. Бурните протести през този месец са свързани с Brexit, но те са подклаждани от скука и липса на икономически възможности в един от най-бедните региони на Великобритания.

„Въпросът, който наистина трябва да бъде зададен след три или четири години, е: Как ще изглежда производството на Северна Ирландия и дали изобщо то ще бъде конкурентноспособно“, добавя управителят на AJ Power, който е започнал процедура по създаване на всички необходими компоненти за компанията в рамките на страната.

Ситуацията е такава в цялото Обединено кралство. Всеки четвърти малък износител е спрял да продава към ЕС поради бюрокрация, а 40% от бизнесите са имали по-ниски приходи от износ през първото тримесечие. През януари и февруари общият износ на стоки е намалял с 27% в сравнение с година по-рано.

Възможно е това да се дължи на проблеми с новите митнически правила, но от Credit Suisse казват, че спадът ще продължи и нетната търговия ще забави икономическия растеж. Търговският дефицит може да достигне 5% от производството през следващата година – рекордна разлика, която е възможно да тласне паунда надолу.

Търговията на Великобритания с ЕС спадна рязко в началото на годината

Тази седмица управляващите дадоха глътка въздух на икономиката, като позволиха на несъществени търговци да отворят. Анализаторите казват, че БВП ще нарасне с около 5% тази година. Бумът на търсенето, след като нормалният живот се възобнови, означава, че фокусът ще се измести от бюрокрацията към моментното щастие. 

Коментари: 0