Бягането боси ви прави по-умни

По този начин увеличавате работната си памет с около 16%

Бягането боси ви прави по-умни

Ако искате да подобрите мозъчните си функции или по-точно работната си памет, трябва да захвърлите спортните обувки и да започнете да тичате боси. Това показват резултати от проучване, цитирано от БТА.

"Ако свалите обувките си и започнете да бягате, може до края на бягането да станете по-умен, отколкото сте били в началото му", заявява шеговито ръководителката на изследването Рос Алоуей от университета на Северна Флорида.

За целите на изследването 72-ма доброволци на възраст между 18 и 44 години били инструктирани да бягат боси или със спортни обувки с характерното за тях темпо в разстояние, което се изминава за около 16 минути.

Учените стигнали до извода, че когато доброволците бягали боси, обръщали по-голямо внимание на това къде стъпват, за да избегнат евентуални наранявания по краката си. Преди и след бяганията била тествана работната им памет. Учените констатирали около 16-процентно увеличение на работната памет при тези, които бягали боси.

Този ефект обаче, не бил забелязан при хората, които носели спортни обувки по време на тестовете. Скоростта и пулсът на участниците също били измерени, но нямали въздействие върху мозъчните им функции. "Работната памет все по-често е признавана за когнитивна способност с ключово значение - отбеляза Алоуей. - Получените резултати са добра новина за хората, които търсят начин да стимулират работната си памет." 

Коментари: 0