България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС

Пандемията Covid-19 е и криза на корупцията, пише в доклада на Transparency International

България продължава да е най-корумпираната страна в ЕС

Снимка: Pixabay

България отново оглавява класацията на Transparency International за най-корумпирана страна в ЕС. Международната организация за борба с корупцията обяви резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2020 г. Показателят за България е 44 пункта, като с това страната ни се нарежда на 69-то място от 180 държави по света. Подобрението спрямо миналата година е незначително, като тогава той беше 43 пункта, нареждайки ни на 74-то място.

По отношение на корупцията, България си дели първото място в ЕС с Румъния и Унгария, които са със същия резултат.

Регионът с най-добър резултат е Западна Европа, със среден резултат от 66 пункта. Регионите с най-нисък резултат са Африка на юг от Сахара (32) и Източна Европа и Централна Азия (36).

Така най-малко корумпираните държави са Дания (88) - на първо място, следвана от Финландия (85), Швеция (85) и Швейцария (85).

С резултат 50, Гърция значително е подобрила Индекса за възприятие на корупцията, като скочи с 14 пункта от 2012 г. и постигна нов връх, отчасти в резултат на смелите реформи, предприети от страната след 2012 г.

Председателят на TI Делия Ферера Рубио заяви, че пандемията Covid-19 през последната година е както здравна и икономическа криза, така и криза на корупцията, която светът не успява да управлява.

„Тези с по-високи нива на корупция са по-малко способни да се справят с предизвикателството“, отбеляза тя.

Корупцията често засилва последиците от криза и когато се комбинира с извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване като Covid-19, представлява заплаха за живота и поминъка, каза TI.

Базираната в Берлин неправителствена организация цитира собствено изследване от 2019 г., което установява, че корупцията лишава световния здравен сектор от над 500 млрд. долара годишно.

Страните, които се представят добре по индекса, инвестират повече в здравеопазването, имат по-голяма възможност да осигурят универсално здравно покритие и са по-малко склонни да нарушават демократичните норми и институции или върховенството на закона, добави TI.

Например Уругвай, който е с най-висок резултат (71) в Латинска Америка, има стабилна система за епидемиологично наблюдение, подпомагаща отговора му на коронавируса, се казва в съобщението. В другия край на скалата, Бангладеш (26), изобилстваше от подкупи в здравни клиники, присвояваше помощ и корумпирано снабдяване с медицински консумативи.

Коментари: 0