Българската Dronamics се готви да излезе на борсата

Компанията на братя Рангелови разработва иновативна услуга за бързи доставкаи на товари из цяла Европа

Българската Dronamics се готви да излезе на борсата

Снимка: Dronamics

2891 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Българският стартъп за безпилотни самолети Dronamics ще направи опит да излезе на българския фондов пазар в търсене на свеж капитал за развитие. Компанията е специализирана в разработването и производството на големи дронове за товарен транспорт, които целят да скъсят твърде дългите в момента вериги на доставки. Интерес към тях вече бе проявен от някои от най-големите логистични играчи, сред които Hellmann и DHL.

Компанията е подала документи за излизане на Българската фондова борса на пазара за растеж на малки и средни предприятия BEAM. Постъпилият документ е от новосъздаденото дружество в България „Дронамикс Депитъл“ ЕАД, еднолична собственост на Dronamics Global, основана от братята Свилен и Константин Рангелови. В заявлението към БФБ дружеството предлага до 5 334 081 броя привилегировани, безналични поименни Клас Б акции от капитала си – всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност 1.10 лв.

Със заявлението за първично публично предлагане заявителят кандидатства едновременно и за допускане до вторична търговия на емисията.

Припомняме, че миналия месец Dronamics избраха локация за своята първа европейска база и това е Малта. От там компанията ще предоставя услуга за доставка в същия ден с дрона Black Swan от догодина. Малта ще служи като отправна точка за първите търговски маршрути, които стартъпът ще предложи, свързвайки страната по въздух първо с континентална Италия, а след това и с други дестинации в Средиземно море и цяла Европа.

Безпилотният дрон Black Swan е в състояние да превозва 350 кг товар на разстояние до 2500 км при до 80% по-ниска цена от всеки съществуващ самолет. Това позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за електронна търговия, фармацевтика и критични във времето пратки.

Подкрепи Economic.bg