Бюрата по труда са помогнали на 23 хил. души през септември

Безработицата към деветия месец е 7.8%

Бюрата по труда са помогнали на 23 хил. души през септември
През бюрата по труда през септември работа са намерили над 23 хил. души. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която откри във вторник в столичния квартал „Люлин“ ново бюро по труда. От нейните думи стана ясно още, че за първите девет месеца на годината чрез посредничеството на бюрата по труда са били наети близо 200 хил. работници.

„За първи път от 11 години насам имаме изключително устойчив темп на спад на безработицата, който продължава включително след края на летния сезон“, отбеляза министър Русинова. По думите й изключително ниското ниво на безработица в страната от 7.8% е добър показател за икономическа активност.

Данните от агенцията по заетостта за септември показаха, че регистрираните безработни в бюрата по труда са намалели с 6 059 души за един месец. Това означава, че през септември други около 17 хил. човека са останали без работа и съответно са се записали за помощи.

Най-голямо търсене на работна сила от частния сектор се регистрира в преработващата промишленост (5 163 места), търговията и ремонта на автомобили (2 125 места), строителството (992 места), хотелиерството и ресторантьорството (665 места), административни и спомагателни дейности (551 места).
Коментари: 0