Фирма на Вагит Алекперов придоби акции в Лукойл

Три руски компании попаднаха в топ 10 по доходност за акционерите

Фирма на Вагит Алекперов придоби акции в Лукойл
4613 ~ 1 мин. четене

Компания Reserve Invest (Cyprus) Limited, свързана с президента на Лукойл Вагит Алекперов и вицепрезидента Леонид Федун, купи акции на Лукойл за $489 350, става ясно от съобщение на компанията, цитирано от ТАСС, Фирмата е направила няколко сделки на 28 октомври и изпраща уведомлението днес.

Най-големите акционери в Лукойл са ръководителят на руското дружество Вагит Алекперов с 22.7%, Леонид Федун 9.8%, структурата на ИФД "Капитал" притежава около 8% и дъщерно дружество Lukoil Investment Cyprus с 16%.

Въпреки спада на цените на петрола и санкциите на Русия, петролните и газови компании са двигател на руската икономика. Всяка със собствената си стратегия.

Тази седмица „Татнефт”, „Лукойл” и „Новатек” влязоха в топ 10 на световните нефтени компании по доходност за акционерите. В рейтинга съставен от The Boston Consulting Group (BCG) руските компании заемт пето, осмо и десето място. Средната годишна обща възвръщаемост на акционерите през последните пет години в  "Татнефт" е в размер на 20,8%, а "Лукойл" - 12,1%, и "Новатек" - 11,8%.

Подкрепи Economic.bg