Защо сокът от цвекло е толкова полезен?

Вижте какни са благоприятните му въздействия

Защо сокът от цвекло е толкова полезен?
3770 ~ 1 мин. четене
Британски учени са установили, че всекидневната доза сок от сурово цвекло дава възможност на хората да тренират с 16% по-дълго време от обичайното, съобщава в. "Дейли мейл". 

Изследователите от университета в Ексетър са давали на участниците в проучването да пият една, две или четири дози дневно сок от сурово цвекло. Резултатите показват, че най-благоприятен ефект оказват две дози, приети 2,5 часа преди тренировка. 

Сокът от цвекло благоприятства и при сваляне на кръвното налягане, помага при предпазване от деменция, инфаркт и инсулт. 

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в цвеклото нитрати, които помагат на сърдечния мускул да изразходва по-малко кислород, независимо дали човек извършва физическа дейност, или не. В резултат на това по-голямо количество кислород достига до други мускули. 

Резултатите на британските учени са потвърдени и от друго американско изследване, което разкрива и други ползи от консумацията на сок от сурово цвекло. 

Оказва се, че течността сваля кръвното налягане и подобрява сърдечната дейност при по-възрастни хора. Напитката действа и съдоразширяващо, като увеличава притока на кръв към тялото и мозъка. 

"Сокът от цвекло понижава количеството на кислорода, необходим за извършването на нискоинтензивна тренировка. Това помага на хората да вършат неща, които в противен случай не биха могли да направят. Течността действа и противовъзпалително, което допринася за по-бързото възстановяване на мускулите", обяснява Кейти Лансли от изследователския екип, цитиран от БНТ.
Подкрепи Economic.bg