Чадърите и шезлонгите ще са безплатни на 13 плажа

Обмислят се още начини за подпомагане на сектора, както и привличане на чужди туристи

Чадърите и шезлонгите ще са безплатни на 13 плажа

Снимка: Pixabay

2480 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Чадърите и шезлонгите ще са безплатни през този летен сезон на общо 13 морски плажа, а цените ще варират от 1 до 5 лв. на други 52 плажа, съобщават от Министерството на туризма. Експерти от ведомството са проверили 37 охраняеми и един неохраняем морски плаж, като проверките ще продължават през целия летен сезон. Съществени нарушения не са открити.

Вече 27 от проверените плажове са напълно готови за сезона и очакват своите посетители. Шест са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната. През последните дни на голяма част плажове тече процес по поставяне на плажни принадлежности. Само на един плаж в Ахелой не е започнал подготовката за летния сезон, е станало ясно от проверката.

Къде принадлежностите ще са безплатни

Принадлежностите ще са безплатни на 7 морски плажа, възложени на концесия - “Ривиера”, “Буните 2", "Обзор Мотела", "Бургас - север", "Бургас - централен", "Приморско - централен" и “Къмпинг "Нестинарка", както и на 6, отдадени под наем – Шкорпиловци – юг, „Ахелой“, „Атанасовска коса“, ч. 1, „Попски плаж – север 5“, Царево Централен, Устие на р. Велека, посочват от министерството.

Единичните цени на чадър и шезлонг ще варират между 1 лв. и 6 лв. на 37 морски плажа, възложени на концесия. Цената им ще е до 5 лв. на 15 плажа, отдадени под наем. Намаление не се предвижда на 42 морски плажа от общо 133, посочват от Министерството.

Привличане на чужди туристи

Междувременно служебният министър Стела Балтова посочи, че на световната арена България трябва да бъде представена като сигурна дестинация за туризъм. В рамките на проведена среща с представители на местната власт и на туристическия бранш по Южното Черноморие , тя очерта приоритетите на служебния кабинет в сектора, а именно – създаване на спокойна среда за възстановяване на сектора и подкрепа.

В момента се работи по създаването на транзитни автобусни линии от Украйна и от Молдова през Румъния, като вече са проведени редица срещи. Според Балтова страната ни трябва да направи всичко възможно украинските туристи да дойдат в България.

„Подхождаме и към други пазари, от които очакваме ръст на посещенията – като Русия и Германия.“

Подкрепи Economic.bg