Частните болници са готови да помагат на държавата в борбата с коронавируса

Лечебните заведения могат да бъдат част от здравеопазването на страната в условията на пълна мобилизация

Частните болници са готови да помагат на държавата в борбата с коронавируса

Снимката е илюстративна

Снимка: Pixabay

1896 ~ 2 мин. четене

Най-големите частни болници в България излязоха с позиция, в която изразяват готовността си да се включат в обединените усилия на държавните институции и структури в борбата с епидемията от коронавируса. Лечебните заведения изразяват готовност да участват активно във всички областни кризисни щабове, като мобилизират изцяло своите ресурси.

„Нашите лекари и медицински специалисти в базите, които покриват значителна част от населението на страната, вече работят в условията на извънредна ситуация, предвид откриването и разпространението на все повече заразени от COVID-19 на територията на страната и очаквания пик на заболеваемостта през следващите седмици, а може би и месеци“, се казва в позицията. Обръщаме се към обществеността, за да изразим нашата готовност да бъдем полезни в момент, в който според нас е редно всички усилия и целият възможен медицински капацитет и ресурси да бъдат насочени и ангажирани там, където могат да бъдат от значение в борбата от най-висока степен на важност, пред която се изправя целия свят в момента, се казва още там.

Частните болници напомнят, че още в самото началото на кризата са изпратили декларация до институциите, медиите и обществеността за готовността си да се включат в обединените усилия на държавните институции и структури и да участват в кризисни щабове. Бихме искали обаче да ви уверим, че можете да разчитате на нас като лечебни заведения в сферите и възможностите, в които имаме човешки и технологичен капацитет, компетентност, знания, опит и подготовка. Смятаме, че като неразделна част от здравеопазването на страната, можем да бъдем допълнително полезни, а всяка медицинска възможност, с която България разполага в момента, трябва да се има предвид в условията на пълна мобилизация за справяне с проблема, пише в писмото.

Ще бъдем наистина удовлетворени, ако нашите ресурси и възможности, желанието и призванието на нашите медицински специалисти да изпълнят максимално своя дълг към обществото, допринесат за опазване на живота и здравето на възможно най-голяма част от нашия народ.   С готовност бихме приели планиране на разговори и следващи стъпки с държавните институции и Националния кризисен щаб за борба коронавирус за активно сътрудничество в борбата с новия вирус във всички сфери, в които можем да предложим квалифицирана и високоспециализирана помощ.    

Писмото е подписано от Аджибадем Сити Клиник (Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ Младост и УМБАЛ Сърдечно-съдов център), Булфарма (УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“-гр. Пловдив, УМБАЛ „Здраве“-гр. Пазарджик, МБАЛ „Здраве“-гр. Велинград, МБАЛ „Проф.Д.Ранев“-гр. Пещера, МБАЛ „Бургасмед“) и УМБАЛ „Каспела“, които предлагат комплексна медицинска помощ в почти всички направления на медицината.


 

Коментари: 0