УЕФА отлага Евро 2020 за следващото лято

Отлагането ще осигури възможност на отделните първенства в Европа да завършат сезоните си

УЕФА отлага Евро 2020 за следващото лято

Снимка: Unsplash

1248 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейското първенство по футбол, което трябваше да се състои това лято – от 12 юни до 12 юли – се отлага с една година. Това решиха футболните федерации на 55-те членки на УЕФА на извънредна видеоконференция днес, предава BBC. Евро 2020 трябваше да се проведе на 12 различни стадиона из цяла Европа.

Отлагането ще осигури възможност на отделните първенства в Европа да завършат сезоните си това лято, ако пандемията от коронавирус бъде овладяна дотогава.

Отлагането беше очаквано, след като през миналата седмица бяха прекратени националните шампионати и срещите от Шампионска лига и Лига Европа. Междувременно властите в Европа призоваха за пътувания само в краен случай и наложиха затваряне на редица търговски обекти.

Новината за отлагането на Евро 2020 бе съобщена първо от Норвежката футболна федерация. Президентът на шведската футболна федерация Карл-Ерик Нилсон потвърди същото в съобщение до Reuters.

В момента английското и испанското първенство са спрени до 4 април. Германското първенство би трябвало да поднови сезона си на 2 април. Френското и италианското първенство нямат насрочена дата за подновяване на сезона. Българският футболен съюз също наложи забрана за провеждане на футболни срещи, която ще изтече на 13 април.

Плейофите за класиране на Еврo 2020, които трябва да се проведат в края на март, също са отложени. Засега УЕФА ги насрочва за юни, но те зависят от справянето с коронавируса. България също има шанс да се класира за европейското, след като трябва да играе с Унгария на стадион "Васил Левски". Победителят от този мач ще срещне Румъния или Исландия.

УЕФА взе решение и да отложи финала в Шампионска лига за 27 юни. Победителят в Лига Европа ще бъде определен четири дни по-рано – на 23 юни. Двете надпревари бяха прекъснати преди седмица на фазата на 1/8-финалите.

Около 400 служители работят за УЕФА по подготовката на Евро 2020. Не е известно какво ще се случи с тях, след като турнирът ще се проведе едва след 12 месеца.

Коментари: 0