Morgan Stanley също прогнозира глобална рецесия за 2020 г.

Според банката това вече е основният сценарий

Morgan Stanley също прогнозира глобална рецесия за 2020 г.

Снимка: Morgan Stanley

1016 ~ 1 мин. четене
Morgan Stanley предупреди инвеститорите във вторник, че пандемията на коронавирус съществено влошава световната икономика, съобщава CNBC.

„Глобалната рецесия през 2020 г. вече е основният ни сценарий“, пише в бележка главният икономист на Morgan Stanley Четан Ахия. „С разпространението на Covid-19 в Европа и САЩ, след като удари Азия, сривовете и дислокациите в икономиката и пазарите ще предизвикат свиване на годишна база още през първата половина на 2020 г.“

Morgan Stanley вярва, че правителството на САЩ предприема „силен отговор на паричната и фискалната политика“, който „ще помогне за възраждане на глобалния растеж“ през третото тримесечие на тази година. 

Но като цяло Ахия заяви, че глобалният икономически растеж ще се забави до 0,9% през тази година, „най-ниският от световната финансова криза“. Основният сценарий на компанията за глобален растеж е -0,3% през първото тримесечие, -0,6% през второто тримесечие, 1,8% през третото тримесечие и 2,5% през четвъртото тримесечие.

„Този път ще бъде по-лошо от глобалната рецесия от 2001 г. Докато политическият отговор ще осигури по-ниска защита, основните щети от въздействието на Covid-19 и по-строгите финансови условия ще доведат до значителен шок за глобалната икономика“, казва Ахия.

Новият основен сценарий на Morgan Stanley предполага загуба от 360 милиарда долара от номиналния брутен вътрешен продукт (БВП) в САЩ.

Банката очаква тримесечният БВП на САЩ да се забави и да не се възстанови до първата половина на 2021 г. По-конкретно, Morgan Stanley изчислява, че американската икономика ще отбележи 1,8% ръст през първото тримесечие на 2020 г., 0,3% през второто тримесечие, 0,2% през третото тримесечие и 0,2% през четвъртото тримесечие.
Коментари: 0