МВнР предлага прекратяване на организираните екскурзии

Екатерина Захариева отново призова българите да не пътуват

МВнР предлага прекратяване на организираните екскурзии

Снимка: Economic.bg

Министерство на външните работи иска да се преустановят всички организирани екскурзии. Това стана ясно от брифинга на външния министър Екатерина Захариева днес. 

Тя добави, че всеки момент се очаква Министерство на туризма да излезе с това предложение. По думите ѝ има много българи, които са на организирани екскурзии навсякъде по света, въпреки че времето за това не е подходящо. "Пътуването с чист повод туризъм трябва веднага да бъде преустановено за в бъдеще", категорична беше Захариева. 

Дори държавата да не е с висока зараза на вируса, те затварят границите си, за да се предпазят, обясни министърът и добави, че понякога дори няма време за реакция. "Най-важно е сами да се самоограничаваме и да бъдем отговорни", каза Захариева. Българската държава не може да гарантира дали друга държава няма да затвори сухопътните или въздушните си граници. 

Захариева се е разбрала с турския си колега българите, които са на екскурзия в Мароко да се приберат с турските авиолинии, които са получили разрешение да кацнат в страната, която иначе затвори въздушния си трафик. Транспортният министър Росен Желязков добави, че ако турският превозвач не успее да прибере българските граждани са проведени разговори в българска авиокомпания, която да съдейства. "Там има още наши съграждани, за които ще се погрижим, става въпрос за 49 души", обясни външният министър. МВнР е помогнало и на граждани от Йордания и Египет да се приберат в България, обясни Захариева. 

Тя добави, че българи има в различни части на света - Южна Америка, Азия и различни острови. 

Захариева отново призова българските граждани да не пътуват заради усложнената ситуация с разпространението на коронавруса.

Има доста пътувания на наши съграждания зад граници, които въобще не попадат под определението "неотложен случай" - спешно посещение при близки със здравословен проблем, спешна работа или личен здравословен проблем, обясни тя. 
Коментари: 0