Честито Възкресение!

Днес честваме един от най-големите християнски празници

Честито Възкресение!
Днес православният свят отбелязва Възкресение Христово, или Великден - един от двата най-големи и светли християнски празника. 

Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Това е денят, в който Христос възкръсва от мъртвите, след като е разпънат на кръста и погребан. 

Възкресението символизира победата на духовното над тленното.

По традиция духовниците в цяла България точно в полунощ поздравиха миряните с „Христос Воскресе!“ Този поздрав и отговорът му, „Воистину Воскресе“, ще ни съпътстват и през следващите 40 дни.

Празникът се почита и на трапезата, където задължително присъстват Великденските символи –боядисаните яйца, символ на мъченическата кръв Христова, и козунакът – символ на Агнеца Божий. На масата се слага и печено агне, с което се ознаменува краят на дългия пост. Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Те се посвещават на родителите и близките.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото Христос внася светлина във всеки и във всичко. Народът вярва, че ако през тази седмица си пожелаеш нещо от сърце, докато държиш монета в ръката си, то непременно ще се сбъдне.

Великден е двоен празник за всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка и техните производни.

Коментари: 0