Честито Воскресение Христово!

Днес честваме един от най-светлите християнски празници

Честито Воскресение Христово!
5960 ~ 1 мин. четене
Днес отбелязваме един от двата най-големи и светли християнски празника. Според народната традиция Великден символизира възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. Това е денят, в който Христос възкръсва от мъртвите, след като е разпънат на кръста и погребан. Денят доказателство за победата на духовното над тленото.

По традиция духовниците в цяла България точно в полунощ поздравиха миряните с „Христос Воскресе!“ Този поздрав и отговорът му, „Воистину Воскресе“, ще ни съпътстват и през следващите 40 дни.

Празникът се почита и на трапезата, където задължително присъстват Великденските символи –

боядисаните яйца, символ на мъченическата кръв Христова, и козунакът – символ на Агнеца Божий. На масата се слага и печено агне, с което се ознаменува краят на дългия пост.

 Трапезата не се вдига през трите дни на празника. Те се посвещават на родителите и близките.

Седмицата след Великден се нарича Светла седмица, защото Христос внася светлина във всеки и във всичко. Народът вярва, че ако през тази седмица си пожелаеш нещо от сърце, докато държиш монета в ръката си, то непременно ще се сбъдне.

Великден е двоен празник за всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка и техните производни.Подкрепи Economic.bg