Човекът, който спря Twitter акаунта на Тръмп

Бившият служител на технологичната компания излезе сам пред медиите

Човекът, който спря Twitter акаунта на Тръмп

За 11 минути по-рано този месец профилът в Twitter на президента Доналд Тръмп беше деактивиран. И оттогава светът търси от така наречения нелоялен служител, който извърши това дело като отчайващ жест в последния си ден на работа.

Неговото име е Бахтияр Дуйсак (Bahtiyar Duysak), и тъй като от този ден  журналистите са обърнали живота му, той сам решил да даде интервю на Калид Хамзи от TechCrunch, пише "Бизнесинсайдър".

Дуйсак описва ситуацията като "грешка".

Преди края на последния си работен ден в отдела на Twitter, който се занимава с доклади за лошо поведение, се появява доклад за акаунта на Тръмп. Почти веднага Дуйсак стартирал процедурите за деактивиране на профила, но смятал, че това едва ли ще се случи.

После той затворил компютъра си и напуснал офиса на Twitter в Сан Франциско завинаги.

Служителят смятал, че профили на високопоставени хора имали специална защита и не вярвал, че ще се стигне до реална деактивация.

Няколко часа по-късно обаче открил, че всъщност профилът на президента е деактивиран, когато една жена се обърнала към него и го попитала относно това. Тя очевидно е била изпратена от някого да го намери, разказва той.

После журналистите научили името му и че той е служителят, който закрил акаунта на президента, и започнало преследване.

Дуйсак не е американски гражданин и вече не е в САЩ. Той се е върнал в родната си страна - Германия. Споделя, че е решил сам да говори с пресата, за да може да се върне към "обикновения си живот", защото не иска винаги да бяга и да се крие от медиите.

Попитан относно версията за събитията, разказана от Дуйсак, говорител на Twitter заяви: "Нямаме коментар относно действията на бивш служител. Но можем да уверим, че сме предприели редица стъпки, за да не допуснем повтарянето на подобни инциденти".

Коментари: 0