Чужд инвеститор иска да купи половината от пристанището на Ахмед Доган

Преди няколко дни портът беше прехвърлен в отделно дружество, собственост на ТЕЦ „Варна“

Чужд инвеститор иска да купи половината от пристанището на Ахмед Доган
В създаденото от Ахмед Доган дружество „Пристанище ТЕЦ Езерово“ предстои да влезе чужд инвеститор с 50% участие. Това обяви изпълнителният директор на ТЕЦ „Варна“ Данаил Папазов, който също така беше министър на транспорта в правителството „Орешарски“. Той коментира темата днес по време на деня на отворените врати, който бе организиран от дружеството.

По думите на Папазов вече 6-7 месеца текат преговорите с потенциалния чужд инвеститор. На него е разчита да бъдат осигурявани по-голямата част от бъдещите товари, обслужвани от пристанището.

Пристанище ТЕЦ Езерово“ е 100% собственост на ТЕЦ „Варна“, който пък е 70% собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Останалите 30% се притежават от децата на Данаил Папазов.

Според регистрирания предмет на дейност новото дружество ще управлява търговското пристанище, което Доган възнамерява да изгради на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив. Общата инвестиция за преобразуването на порта се оценяват на 89 млн. евро, каза Папазов.

Той обясни днес, цитиран от „24 часа“, че пристанището няма да обслужва държавни товари, а само частни. Също така поясни, че вече е построен нов зърнен терминал с капацитет от 200 000 тона и предстои да се изгради път до него. Първите камиони с пшеница се очакват през юли, каза Папазов.
Коментари: 0