Cisco съкращава 14 000 служители в цял свят

Компанията има около 73 100 души персонал

Cisco съкращава 14 000 служители в цял свят
Автор: Александра Сотирова

Най-големият производител на мрежово оборудване Cisco Systems планира да съкрати най-малко 14 хиляди служители в цял свят, пише CRN, позовавайки се на различни източници, близки до компанията. Според публикацията Cisco ще обяви програмата за съкращения в следващите няколко седмици. От компанията са отказали да коментират информацията.

Към април 2016 г. в Cisco работят около 73 100 служители. 14 000 работници представляват 20% от персонала на фирмата по целия свят. Това ще бъде най-масовото съкращаване на работници в 32-годишната история на компанията. 

Последните масови уволнения в компанията бяха август 2014 година, когато бяха съкратени 6000 работници. Мярката бе част от по-голям план за преструктуриране на Cisco във връзка с неотдавнашния спад на корпоративните печалби.

Седалището на Cisco е в столицата на Силиконовата долина Сан Хосе. Оттам се очаква в рамките на следващите няколко седмици да бъде обявена новината за масовите съкращения, тъй като много пакети за ранно пенсиониране вече са били предлагани на служителите, съобщават източниците. Cisco трябва да обяви четвъртия си резултат за фискалното тримесечие до дни.

Масовите уволнения ще варират между 9000 и 14 000 души и вероятно се дължат на прехода на Cisco от неговите хардуерни корени в чисто софтуерна компания.

Cisco Systems, Inc е най-голямата компания в света, произвеждаща телекомуникационно и мрежово оборудване. Основана е през 1984 г. от двама учени от университета в Станфорд, Калифорния - Сенди Лернер и Лен Босак. В началото на новото хилядолетие Cisco се насочва към пазара на Интернет видео, пуска първите IP телефонни централи и представя концепцията за Интернет мобилен офис.

През 1999 г. Cisco открива офис в България. Компанията работи през български партньори, които подлежат на строга сертификационна програма. Основните дейности на компанията са: развитие и подкрепа на партньорската мрежа в България, координиране и управление на маркетинговата политика на компанията, консултиране и предлагане на различните услуги и решения на Cisco на български клиенти.

Коментари: 0