Citigroup: Петролът никога няма да се върне до $100

Според анализаторите на банката търсенето никога няма да се върне на нивата отпреди пандемията

Citigroup: Петролът никога няма да се върне до $100

Снимка: Unsplashed

Цените на суровия петрол едва ли отново ще се върнат на трицифрени нива, коментират анализатори на Citigroup в бележка, цитирана от Bloomberg.

В идеята за нефт на цена от 100 долара или по-висока, „има много повече фантазия, отколкото реалност“, пишат анализаторите на Citi и добавят, че в дългосрочен план 45 долара за барел сорт Brent са далеч по-вероятен сценарий, отколкото достигане на 60 долара за барел.

В по-песимистичната версия анализаторите на Citi казват: „Ръстът на търсенето на петролни продукти ще намалее значително, ще промени контурите си и никога няма да се върне към темповете на растеж, предхождащи Covid-19“.

Търсенето все още не се възстановява и мнозина се съмняват, че ще се възстанови напълно до нивата отпреди пандемията.

Междувременно има и заплахи относно доставките. Изглежда Саудитска Арабия е заплашила другите членове на ОПЕК, че ще започне отново ценова война, ако те не направят повече, за да изпълнят производствената си квота съгласно споразумението OPEC +, целящо да премахне 9.7 милиона барела дневно от глобалните доставки до края на този месец ,

Въпреки че производството на ОПЕК миналия месец падна до най-ниското си ниво за 30 години, това може да не е достатъчно, за да стимулира по-силното възстановяване на цените на петрола.
Коментари: 0