Централни софийски улици стават пешеходни през уикендите

Трите улици ще се затварят за коли всеки петък от 19.30 часа до 18.00 часа в неделя

Централни софийски улици стават пешеходни през уикендите

Ул. \"Цар Иван Шишман\"

Снимка: Wikipedia

Три централни софийски улици ще са зони само за пешеходци през уикендите това лято. Това предвижда пилотен проект на инициативата "Зелени улици", а доклад с предложението е внесен за обсъждане в Столичния общински съвет (СОС) от общинските съветници от ГЕРБ - СДС Малина Едрева, Зафир Зарков и Симеон Колев, зам.-кмета по екологията Десислава Билева и кмета на район "Средец" Трайчо Трайков от "Демократична България".

Става дума за цялата ул. "Сан Стефано", както и участъци от ул. "Цар Шишман" (между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Юрий Венелин"), и ул. "Ангел Кънчев" (между ул. "Уилям Гладстон" и пл. "Гарибалди").

Целта е да се осигури допълнително пространство за игра на децата и за разходки, заяви Елица Панайотова от общинската програма "Зелена София". Предложението е проектът да започне от 17 юли и да продължи до 22 септември. Трите улици ще се затварят за коли всеки петък от 19.30 часа до 18.00 часа в неделя.

По ул. "Сан Стефано" няма да се премахват паркираните автомобили и те ще могат да излизат от зоната, но няма да се допуска влизането.

По ул. "Ангел Кънчев" и ул. "Шишман" ще бъде забранено паркирането в посочените дни и часове, като заварените коли ще бъдат безплатно премествани с паяк на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Те ще бъдат оставяни в близки улици, като всеки ще може да провери къде се намира неговият автомобил на тел. 070013233.

Живеещите на трите улици, които имат винетен стикер за паркиране в зоната, ще имат право да ползват безплатно буферния подземен паркинг на бул. "Драган Цанков" (срещу БНР).

Трите улици ще се почистват допълнително и ще се мият всяка събота вечер, подчерта Трайчо Трайков. Подкрепа за идеята е изразил и кметът на район "Оборище" Николай Александров, на чиято територия също се провежда пилотният проект, съобщава "Дневник".

Избраните участъци от улиците имат връзка с паркове и с постоянни пешеходни зони, като по този начин се предоставя възможност на гражданите да се придвижат спокойно пеша без притеснение от движещи се автомобили.

По трите улици има магазини, кафенета и ресторанти, чиито собственици могат да разположат повече места за сядане на открито. Те трябва да заявят интерес за ползване на тези нови пространства, за което ще плащат такса. Работното време на заведенията ще е до 22.00 часа, за да се гарантира спокойствието на живеещите.

Зам.-кметът Билева предлага свободна пешеходна зона през уикендите само през август по бул. "Цар Освободител" в участъка от ул. "Раковски" до бул. "Дондуков".

Предложението за новите пешеходни зони трябва да се гласува на сесията на СОС на 9 юли и едва тогава ще се пристъпи към реализацията му.
Коментари: 0