COVID ваксината на CureVac се провали в изпитанията от късен етап

Германската биотехнологична компания има за цел да произведе 300 млн. дози от ваксината през 2021 г. и до 1 милиард през 2022 година

COVID ваксината на CureVac се провали в изпитанията от късен етап

Снимка: Pixabay

1048 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германската биотехнологична компания CureVac NV заяви късно в сряда, че нейната ваксина срещу COVID-19 е показала само 47% ефективност при изпитанията в късен етап, а Световната здравна организация заяви, че търси най-малко 70% ефикасност, за да даде зелена светлина за употреба, предава Reuters. Сега резултатите поставят под съмнение потенциалното доставяне на стотици милиони дози в Европейския съюз.

Разочароващата ефикасност на изстрела, известен като CVnCoV, е от късен етап в междинен анализ, основан на 134 случая на COVID-19 в проучване с около 40 000 доброволци в Европа и Латинска Америка.

„При наличието на най-малко 13 варианта на вируса в групата  участници в изпитанията, резултатите от междинния анализ са показали предварителна ефективност от 47% при всички степени на тежест на заболяването“, посочват от компанията.

Така по статистически показатели препаратът не успява да изпълни критериите, за да бъдат признати изпитанията за успешни.

Залогът за CureVac и бъдещите купувачи на ваксината в Европа се повиши, след като бяха наложени няколко възрастови ограничения върху употребата на ваксините Johnson & Johnson и AstraZeneca, поради връзка с изключително редки, но потенциално фатални нарушения на съсирването.

Изстрелът на CureVac се очаква да бъде разпространен и в страните с ниски и средни доходи, които изостават с ваксинационната кампания.

 „Надявахме се на по-силен междинен резултат, но осъзнаваме, че демонстрирането на висока ефективност в това безпрецедентно голямо разнообразие от варианти на COVID е предизвикателство“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Франц-Вернер Хаас.

CureVac, който е подкрепен от инвеститорите Dietmar Hopp, Gates Foundation и GlaxoSmithKline, както и германското правителство, има за цел да произведе до 300 милиона дози от ваксината през 2021 г. и до 1 милиард дози през 2022 година.

Подкрепи Economic.bg