Данаил Папазов купи ТЕЦ \"Варна\" със заем от ПИБ

Към момента в ТЕЦ „Варна” работят 30 човека, а при пускането в експлоатация на енергоблока ще са нужни около 100 души

Данаил Папазов купи ТЕЦ \

Българската компания „Сигда” ООД вече официално е собственик на неработещия ТЕЦ „Варна”. Чешката CEZ Group продаде централата отделно от останалите си активи в страната. Справка в Търговския регистър показва, че изпълнителен директор на „Сигда” ООД е Данаил Папазов, транспортен министър по времето на кабинета „Орешарски” (2013-2014 г.). Собственици на 100% от капитала на компанията са синът му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова.

„Капитал” пише, че в ръководството на фирмата влизат освен Папазов и Георги Христозов, който е дългогодишен кадър в държавната енергетика. Бил е главен изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2” – от 2007 г. Ръководил е и Български енергиен холдинг (БЕХ), въпреки че има ефективна присъда за валутна измама в началото на 90-те години. След година в управлението през август 2014 г. е освободен от БЕХ точно заради това.

По информация на изданието цената на сделката не е ясна, тъй като Папазов е приел клауза за търговска тайна в договора му с CEZ. Според предварителните оценки стойността на ТЕЦ-а е около 50 млн. лв. Тази сума съвпада със заема на стойност 24.2 млн. евро, който "Сигда" е изтеглила през декември 2017 г. от Първа инвестиционна банка (ПИБ). От документите по залога в Търговския регистър се вижда, че минималната лихва е 7.5%, а като обезпечение са заложени терени в Девня и една бензиностанция.

Въпреки опасенията на експерти, че интересите на новия собственик към централа са насочени единствено към придобиването на голямото пристанище, Папазов е категоричен, че ще рестартира работата на централата. Това се потвърди и от одобрението на сделката от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Решението на КЗК гласи, че придобиването цели модернизиране на затворената ТЕЦ „Варна“ и пускане в експлоатация на блокове №4, 5 и 6. Очаква се тези блокове да преминат на газ, като вече е започнато създаване на газова инсталация.

Към момента в ТЕЦ „Варна” работят 30 човека, а при пускането в експлоатация на енергоблока ще са нужни около 100 души постоянен персонал, обяснява още Папазов.

Коментари: 0