Дания удължи националната блокада

Властите очакват страната да бъде „превзета“ следващия месец от новия щам на COVID-19, който върлува във Великобритания

Дания удължи националната блокада

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Правителството на Дания обяви, че удължава националната блокада с три седмици – до 28 февруари, за да спре разпространението на новия щам, който върлува във Великобритания, предава Reuters. До решението се стигна, след като здравните власти в страната отчетоха сериозно покачване на случаите на заразени с новата мутация.

„Тя промени плановете ни. Мутацията се разпространява по-бързо от вируса и според експертите е по-опасна, именно заради това решихме да удължим мерките, колкото и да е неприятно за всички“, заяви премиерът на страната Мете Фредериксен.

Междувременно здравният министър Магнус Хойнике обясни, че се очаква този щам да стане доминиращ в Дания през следващия месец. Той призова болничните заведения да бъдат в пълна готовност за рязко повишаване на случаите.

Правителството поясни, че мерките остават същите, а те са: забрана за събирания на обществени места на повече от 5 човека; барове, ресторанти и кафенета няма да работят; несъществените магазини, както и големите търговски центрове също остават затворени; театрите, кината, музеите, зоопарковете, спортните зали и плувните басейни също няма да работят.

На 28 февруари управляващите ще се срещнат отново, за да обсъдят дали тези мерки ще бъдат удължени или не, а междувременно другата седмица ще има обсъждане за затваряне на границите. Все още Дания не е предприела тази крайна мярка, но част от управляващите настояват това да се случи. Според тях трябва да се преустанови влизането на граждани от Великобритания и Южна Африка, за да „има шанс страната ни да се справи със заразата“.

Коментари: 0