Държавата уреди 144 млн. лв. за 6 км от околовръстното на София

„ГБС – Инфраструктурно строителство“ подписа договор за строителство с АПИ в края на юни

Държавата уреди 144 млн. лв. за 6 км от околовръстното на София
Правителството осигурява над 144 млн. лв. за околовръстното шосе на София от „Младост“ до изхода за магистрала „Тракия“, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

В продължение на четири години ще са необходими общо 144 598 366 лева, които ще бъдат осигурени от държавния бюджет и от приходите от тол таксуване за изграждането на 6,08 км от Софийския околовръстен път. Това е участъкът от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Средствата ще се усвояват на база фактически извършени разходи.

Първите реално отпуснати пари за дейности, свързани с изпълнението на проекта, са в размер до 13 919 367 лева. Те се предоставят по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г.

Припомняме, че поръчката за строителството на отсечката бе спечелена от „ГБС – Инфраструктурно строителство“, част от „Главболгарстрой Холдинг“. Компанията подписа договора за строеж на 6-километровия участък с пътната агенция в края на юни. Близо 24 млн. на км се получава при разбивката на сумата по поръчката, което прави отсечката една от най-скъпите за обхода на столицата. 

Трябва да се вземе предвид, че обектът ще е голям - с две локални и три активни ленти в посока, както и две зелени ивици. В проекта влиза и изграждането на три пешеходни надлеза и мостове над река Искър и река Кална.

Проектът се забави заради жалба на един от участниците в тръжната процедура „Трейс“ до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и до Върховния административен съд, която бе отхвърлена. От договора, подписан на 20 юни, става ясно, че първата стъпка от строителството – проектирането, ще започне когато бъде осигурено финансирането. 
Коментари: 0