Държавата плати половината пари на Kapsch за тол системата

Близо 90 млн. лв. са платени на австрийския изпълнител на системата за пътни такси

Държавата плати половината пари на Kapsch за тол системата
872 ~ 1 мин. четене
Правителството е отпуснало близо 90 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2019 г., информират от правителствената пресслужба. Причината е, че през май държавата е платила половината сума по договор на австрийската компания Kapsch, която изгражда и внедрява тол системата в страната – 89 998 200 лв. с ДДС. 

Плащането се случва заради подписан през септември 2018 г. анекс между Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Kapsch, според който компанията ще получи 50% от договорената сума през май тази година. Първоначално обаче се предвиждаше 40% от сумата да бъде платена чак след заработване на системата за е-винетки, както и след монтиране на всички точки за контрол. Точно това условие беше притеснение за някои от участниците в търга за изграждане на тол системата.

Припомняме, че въвеждането в търговска експлоатация на тол системата ще се случи до 1 март 2020 г. Депутатите отложиха първоначалната дата от 16 август тази година, защото все още не са изчистени двете основни пера – тарифирането и обхвата. От 16 август ще стартират тестовете в реално време на системата, без обаче да се събират такси. Тарифата ще бъде тестова, за да се направят изчисления и на базата на тях да се решат окончателните такси за превозвачите. 

Едно от последните предложения е от тол системата да бъдат изключени междуградските автобуси, които са директен конкурент на железницата. Друга идея е камионите, които пътуват много, и съответно рушат много пътищата, да имат до 30% отстъпка от таксите.
Подкрепи Economic.bg