Държавата закъсня с мерките и българското свиневъдство е пред унищожение

Според собственика на най-големия свинекомплекс във Видин е трябвало да се действа още преди година и половина

Държавата закъсня с мерките и българското свиневъдство е пред унищожение

Снимка: bTV

2753 ~ 1 мин. четене
Мерките на държавата за справяне с Африканската чума по свинете са закъснели с година и половина. А това вероятно ще доведе до пълно унищожение на българското индустриално свиневъдство за години напред. Това е мнението на Димитър Неков, собственик на най-големия свиневъден комплекс във Видинско.

Вчера в ромската махала на Видин бе потвърдено наличието на инфекцията и днес започна избиването на животните, отглеждани в задните дворове на къщите, в 3-километровата зона около мястото. В тази зона попада и индустриалната свинеферма с 3900 прасета, но досега взетите от там проби са отрицателни.

„Днес отново даваме проби, ако са отрицателни – ще продължим да работим под мониторинг. За мен е въпрос кога ще стигне и до нас заразата, колкото и да е тъжно да го кажа. Не виждам скоро да спре разпространението, в Испания са се борили 30 години. Тъжно начало на унищожаване на нашето свиневъдство”, коментира Димитър Неков, цитиран от bTV.

Той е на мнение, че властта е отложила много мерките, които сега се прилагат. "Това трябваше да бъде направено преди година и половина. Когато ние от Асоциацията на свиневъдите алармирахме, пишехме и обяснявахме. Защото сме в този бизнес и знаехме какво ще се случи", каза Неков.

Според него хората също не взимат на сериозно епидемията по прасетата, „но цената ще я платим всички“, каза още собственикът на свинефермата във Видин
Подкрепи Economic.bg