Държавите, където се живее най-здравословно през 2019 г.

България е на 68-мо място сред общо 169 страни

Държавите, където се живее най-здравословно през 2019 г.

Хора в Рим

Снимка: Pixabay

9108 ~ 1 мин. четене
Европа е водеща в световната класация за здравето, като средиземноморските държави са на върха на списъка за 2019 година.

В новото подреждане Европа заема шест от десетте места в Топ 10, докато северноамериканските страни не успяват да заемат челни позиции, пише "Бизнесинсайдър". САЩ е едва на 35-о място за 2019 г., цели пет места зад Куба, която е най-високо класираната страна в списъка с не-високи доходи (според класификацията на Световната банка). България пък се класира чак на 68-мо място.

Проучванията показват, че "средиземноморската диета", включваща храни като зехтин и ядки, предразполага към по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови проблеми. Допълнително значение има и географията.

Азиатските страни подобряват класирането си като цяло, като Южна Корея излиза със 7 места по-напред спрямо предходната година, а Китай се издига до 52-ро място в света, според Bloomberg Healthiest Country Index.

Великобритания е на 19-о място, Португалия е 22-ра.

Сред страните от Балканите най-напред в класацията е Гърция – на 26 място, макар и да бележи отстъпление с 6 позиции. Босна и Херцеговина е на 42-ро място, следвана от Албания. Турция е 51-ва, а Македония и Сърбия делят 56-то място.

На 30-те последни места са 27 африкански държави от суб-Сахара, Йемен, Афганистан и Хаити.

Проучването взема под внимание 169 страни и нации, класирани по фактори като продължителност на живота, околна среда, санитарни условия и чиста вода. Отнемат се точки при високи нива на тютюнопушене и затлъстяване.

Вижте и Топ 10 на страните, в които се живее най-здравословно:

10. Израел

9. Норвегия

8. Сингапур

7. Австралия

6. Швеция

5. Швейцария

4. Япония

3. Исландия

2. Италия

1. Испания
Подкрепи Economic.bg