Цифровото лидерство на Европа е пряко свързано със сигурността на 5G

До 2025 г. икономическият ефект от AI се очаква да достигне между 6.5 и 12 трлн. долара

Цифровото лидерство на Европа е пряко свързано със сигурността на 5G

Снимка: БТА

444 ~ 2 мин. четене
Сигурността на 5G технологиите трябва да бъде гарантирана, за да може да се развива, и Европа да се превърне в лидер в областта. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел по време на първия ден на Световния мобилен конгрес MWC 2019 в Барселона, най-голямото в глобално събитие на мобилната индустрия. От трибуната тя обърна внимание на темите около навлизането на бъдещите супер бързи телекомуникационни мрежи, както и на ролята на изкуствения интелект (AI). 

Обръщайки внимание, че 5G стандартите трябва да гарантират сигурност при ползване на услугите, Габриел очерта накратко европейска визия за това. По думите ѝ тя „предполага всички компании, които правят бизнес в ЕС, да се възползват от добрите условия, но и също така да покриват стандартите и изискванията.

5G инфраструктурата ще създаде ново ниво на свързаност в цялата цифрова икономика. Това ще доведе до значими положителни промени в области като транспорта, енергетиката и здравеопазването, но и ще промени начина, по който работят сигурността и отбраната. „Осигуряването на тези критични инфраструктури е в основата на националната сигурност, защитата на правителствата, икономическия растеж и просперитет“, заяви Габриел. 

„Нито Европейската комисия, нито правителствата на държавите членки могат сами да направят от цифровата трансформация история на успеха. Можем да го постигнем само ако работим заедно, заставайки зад нашите принципи и ценности. Високоскоростните 5G мрежи, интернет на нещата, изкуственият интелект, големите данни са част от бъдещето на нашите индустрии", заяви Мария Габриел.

Комисарят подчерта, че до момента от 30 законодателни предложения, свързани с изграждането на единния цифров пазар, 28 вече са приети, а по оставащите две има политическо съгласие. Едно от ключовите постижения е Кодексът за електронните съобщения, който е най-важната предпоставка за внедряване на 5G в Европа. Освен законодателството, чрез публично-частното партньорство за 5G са мобилизирани досега около 4 милиарда евро. 

„5G и изкуственият интелект са печеливша комбинация за оформянето на нашето цифрово бъдеще. Нуждаем се от съвместни действия на всички нива – институции, държави членки и индустрия, за да постигнем амбициозните си цели. Само така цифровата трансформация ще се превърне във възможност за целия континент и ще гарантира лидерската роля на Европа в цифровата сфера", заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Целта е до 2020 свързаните с изкуствения интелект инвестиции да достигнат 20 милиарда евро. Изкуственият интелект намира все по-голямо приложение не само в бизнеса, но и в ежедневието на гражданите, като се изчислява до 2025 г. икономическото въздействие да достигне между 6.5 и 12 трилиона евро годишно. 

Подкрепи Economic.bg