Мей за пореден път се възпротиви Brexit да се отложи

Думите ѝ дойдоха по повод новини, че излизането на Великобритания от ЕС може да се отложи с две години

Мей за пореден път се възпротиви Brexit да се отложи

Снимка: БТА

5812 ~ 2 мин. четене
Тереза Мей за пореден път се противопостави на идеята излизането на Великобритания от ЕС да се отложи. Думите на британския премиер дойдоха на фона на информация от анонимен европейски източник, че осъществяването на Brexit може да бъде отложено за 2021 г. Според Мей обаче евентуалното отлагане няма да осигури по-добро споразумение между Лондон и Брюксел, нито пък приемането му от британските депутати.

„Отлагане на чл. 50 от Лисабонския договор, удължаване на този процес, няма да доведе до решение в парламента, няма да доведе до споразумение“, заяви Мей, цитирана от Reuters, и добави: „Това, което ще направи, е точно това, което думата „отлагане“ означава. Просто отлагана моментът, когато трябва да се стигне до решение“.

Британският лидер коментира още, че при срещата ѝ с европейските ѝ колеги в Египет през последните дни е усетила „истинска ангажираност“ да се намери начин за напредък по Brexit, който да позволи на Великобритания да напусне ЕС „по гладък и уреден начин със споразумение“.

По-рано европейски дипломат, пожелал анонимност, каза пред британския вестник The Guardian, че сред най-високопоставените представители на ЕС се обсъжда отлагане на Brexit до 2021 г. Причината е патовата ситуация, при която британските депутати отказват да ратифицират споразумението с ЕС в настоящия му вид, Мей се опитва да го предоговори, а Брюксел категорично отказва да променя най-важните, но и най-спорни, точки от документа, каквато е тази за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Премиерът на Великобритания и  миналото е заявявал, че Brexit няма да бъде отлаган. Още на 11 януари говорителят на Мей Алисън Донъли обясни, че британското правителство смята за своя основна задача да осигури Brexit навреме, без никакви отлагания.

Подкрепи Economic.bg