Дебатът за „Северен поток 2“ - става въпрос за нещо повече от газ

Едно е ясно: проектът се превръща в политически проблем за тримата кандидати за поста на Меркел

Дебатът за „Северен поток 2“ - става въпрос за нещо повече от газ

Снимка: Gazprom

Германско-руският газопровод „Северен поток 2“ е противоречив от началото на строителството. Досега канцлерът Ангела Меркел винаги е защитавала проекта, но със случая Алексей Навални това изведнъж би могло да се промени и би струвало милиарди.

Газопроводът „Северен поток 2“ е предназначен за транспортиране на природен газ през Балтийско море от Русия до Германия. Липсват само около 150 километра от 2360-километровия маршрут. В момента строителството е спряно заради санкциите на САЩ, наложени през декември 2019 г. Но сега подкрепата на федералното правителство заради отравянето на руския критик на Кремъл Алексей Навални е на ръба.

Изходът би бил скъп

Канцлерът Ангела Меркел е подложена на натиск с явната си критика към Русия за отравянето му. Какво ще направи, ако правителството в Москва забави решаването на случая? Тогава тя се нуждае от лост, ако иска да превърне силните си думи в действия. Единият би бил пълен край за „Северен поток 2.“ Но това би струвало много пари: „В случай на спиране на строителството ще трябва да бъдат отписани инвестиции от осем милиарда евро“, казва Тим Келер, изпълнителен директор на Zukunft Erdgas, организация на германската газова индустрия. Освен това потребителите на газ трябва да заплатят разходите от четири милиарда евро, които вече са направени за свързване на тръбопроводи, които не се използват, пише германското издание Tagesschau.

„Пълната загуба и на двете инвестиции в тръбопроводи може да доведе до щети, натрупани милиарди за отделни европейски компании и би струвала работа, особено в Източна Германия“, казва Оливер Хермес, председател на Източния комитет на германския бизнес. "Ако има спиране, цените на газа в ЕС ще се покачат значително, тъй като по-строгите доставки ще повишат цените", казва Келер.

Лашет, Рьотген и Мерц

Но не е ясно дали изобщо ще има спирка. Говорителят на правителството Стефан Зайберт не пожела да потвърди по-ранно изявление на Меркел в петък, че случаят Навални и бъдещето на „Северен поток 2“ ще трябва да се разглеждат отделно. Изявлението е направено преди лаборатория на Бундесвера да събере ясни доказателства за "опита за отравяне". Меркел преоценява ли ситуацията?

Едно е ясно: „Северен поток 2“ се превръща в политически проблем за тримата кандидати да я наследят: регионалният премиер на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет не иска прибързани решения, другият кандидат от ХДС Норберт Рьотген насърчава разговори за спирането му, а Фридрих Мерц вчера заяви пред „Билд“, че иска двугодишно замразяване на строителството, казвайки, че  „за съжаление Путин разбира само този език“.

Коментари: 0