Спешен Браншови съвет ще решава бъдещето на „Мини Марица-Изток“

След като от сектора заплашиха с протести, Борисов се срещна със синдикати и миньори

Спешен Браншови съвет ще решава бъдещето на „Мини Марица-Изток“

Снимка: Министерски съвет

Браншови съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология се свиква спешно, за да се обсъди бъдещето на държавните мини „Марица-Изток“. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите дни, след като те заплашиха с протести заради намаления добив на въглища.

Съветът ще се проведе на 8 септември и в него ще вземат участие национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Целта е да бъдат обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“. От съобщението не става ясно дали премиерът ще участва в съвета, както поискаха синдикатите преди дни.

Припомняме, че на 20 август синдиĸaтитe изпратиха пиcмo дo Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa и Бългapcĸия eнepгиeн xoлдинг, в ĸoeтo нacтoявaт зa зaeм oт 50 млн. лeвa зa дъpжaвнитe мини или вдигaнe нa цeнaтa нa въглищaтa oт 77 дo 86 лeвa зa тoн ycлoвнo гopивo.

На срещата днес обаче стана ясно, че държавата е подпомогнала работещите в сектора чрез мярката „60/40“, от която са се възползвали от държавното дружество. Последният транш, получен от „Мини Марица-изток“ по тази мярка, е за  месец юли и е в размер на над 104 000 лв.

Коментари: 0