Бизнес сдружение подкрепи „Хиполенд“

Вярваме, че в демократична страна член на ЕС, всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята позиция, казват от СМТ

Бизнес сдружение подкрепи „Хиполенд“

Снимка: Pixabay

Сдружението за модерна търговия (СМТ) излезе с позиция в подкрепа на веригата за детски стоки „Хиполенд“. В съобщение днес от СМТ изтъкват, че търговските вериги, които са членове, включително и „Хиполенд“, са едни от най-проверяваните от контролните органи.

„Но в актуалния контекст бихме искали да подчертаем, че ако използването на контролните правомощия на изпълнителната власт е по повод свободно изразяване на публична гражданска позиция, то това би било в разрез с демократичните принципи на една правова общност, каквато е Европейският съюз“, казват от СМТ.

В позицията се добавя, че проверките не са реакция заради изразеното мнение на компанията. „В противен случай днешните действия на институциите трудно могат да бъдат разглеждани като рутинна контролна дейност“.

Съобщение е изпратено заради започналите проверки на редица контролни органи като Националната агенция за приходите, Икономическа полиция и Главна дирекция „Надзор на пазара“ в централния офис и магазини на члена на Сдружението за модерна търговия „Хиполенд“ АД.

„Вярваме, че в демократична страна член на Европейския съюз, всеки има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция. Убедени сме, че  спазване на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване на гражданска позиция са основополагащи за развитието на цялото ни общество“, казват от бизнеса.

От сдружението са част веригите „Аванти“, Billa, Deichmann, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, „Фантастико“ и „Хиполенд“.

Коментари: 0