Синдикатите плашат Борисов с протести

КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат гаранция за живота на мини „Марица изток“ и настояват за държавен заем от 50 млн .лв.

Синдикатите плашат Борисов с протести

Снимка: Мини Марица Изток

Синдикатите, които отказаха да подкрепят протестиращите срещу правителството, сега плашат премиера Бойко Борисов със стачка заради намаления добив на въглища от Маришкия басейн. Организациите на двата основни синдиката в България – КНСБ и КТ „Подкрепа“, в "Мини Марица-изток" са поискали директна среща с министър-председателя, а не с ресорния министър Теменужка Петкова, за „ясни гаранции за бъдещето на енергийния комплекс“.

Синдикатите са притеснени от намаления добив на въглища с 25%, което се дължи на свитото потребление в следствие на по-малката активност на предприятията по време на коронакризата.

Представителят на КНСБ в държавното предприятие, което от години е обвинявано от частния бизнес, че твърде неефективно, заплашва да изведе хората на улицата. „Първата седмица на месец септември имаме заявен браншови съвет. Ще искаме да присъства и господин Борисов. Няма да скрия това, че казват да излизаме в момента на улицата“, коментира Наско Митев пред БНР.

„Искаме ясно и точно на политическо ниво да бъде наистина гарантирано едно минимум 15-годишно бъдеще на мини „Марица Изток“, добавя Бисер Бинев от КТ „Подкрепа“.

Синдикатите са изпратили писмо до Министерството на енергетиката и Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 50 млн. лева за държавните мини или вдигане на цената на въглищата от 77 до 86 лева за тон условно гориво.

Коментари: 0