Акциите на Tesla надхвърлиха $2000

Компанията се готви за сплит на книжата си и за влизане в широкия индекс S&P 500

Акциите на Tesla надхвърлиха $2000

Снимка: Twitter/Tesla

Акциите на Tesla Inc надхвърлиха 2 000  в края на борсовата търговия вчера. Инвеститорите продължават да купуват книжата на производителя на електрически автомобили, движени от очакванията, че компанията ще влезе в широкия индекс S&P 500 и предстоящия сплит. Поскъпването вчера надхвърли 6.6%, а от началото на годината – с 300%.

Акцията са скочили с 45% от 11 август, когато Tesla обяви разделянето на акциите си в съотношение 5 към 1. Според условията на процедурата всички акционери, със записани акции към 21 август, ще получат четири допълнителни акции за всяка притежавана към него момент, разпределена след приключването на търговията на 28 август.

Поскъпването в четвъртък изстреля пазарната стойност на Tesla до 372 млрд. долара, по-голяма от всички, освен седем от компаниите в S&P 500.

Акциите на Tesla са сред най-скъпите на Уолстрийт, а базираната в Пало Алто, Калифорния, компания заяви, че иска да направи акциите си по-достъпни за служители и инвеститори.

Въпреки това, тъй като Robinhood и други приложения за търговия все по-често отдават на клиентите си само части от отделни акции, ползата от разделянето на акциите става по-малко очевидна, което прави ралито на Tesla след обявяването на разделянето на акциите му изненадващо за някои професионални инвеститори, пише Reuters.

Понастоящем акциите на Tesla се оценяват на 148 пъти очакваниte печалби според Refinitiv и това оценяване няма да се повлияе от предстоящото разделяне на акциите.

Tesla ще започне да пуска „произведени в Китай“ превозни средства Model Y в завода си в Шанхай от 2021 г., съобщи в четвъртък Global Times, позовавайки се на свои източници.

Инвеститорите очакват важни анонси по време на дългоочакван ден на батерията на 22 септември. Тогава е и годишното си събрание на акционерите. Очаква се компанията да представи иновации при батериите, като анализаторите от Morgan Stanley предсказват съобщение на компанията за доставяне на „превъзходни“ батерии за автомобилната индустрия.

Коментари: 0