Николай Младенов: В България има много неща, за които да се протестира

Бившият министър от втория кабинет на Бойко Борисов изтъкна корупцията и липсата на чувство за справедливост

Николай Младенов: В България има много неща, за които да се протестира

Снимка: Wikipedia

В България има много неща, за които хората да протестират - страната ни все още е най-бедна в ЕС, корупцията, нарушеното чувство за справедливост, здравната система, състоянието на пенсионерите и т.н. Наистина имаме нужда от рестарт на политическата ни система, но рестарт, който се основава на спокоен диалог. Това заяви бившият министър на отбраната и на външните работи Николай Младенов в интервю за Nova.

 

„Притеснява ме, че пътят, по който сме тръгнали в момента, не предполага такъв диалог”, допълни той.

По думите му протести в момента има не само в България. „В много страни в Европа и на други места в света текат такива процеси”, посочи той.

Според Младенов въпросът за промяна на Конституцията, за което настоява министър-председателят Бойко Борисов, е изключително сериозен и той не може да бъде разглеждан набързо и без сериозен анализ. „България наистина има нужда от нова Конституция. Все пак тази, по която сега работим, е писана 90-та година като реакция на края на комунизма у нас и начало на демократичните промени. В нея има много компромиси, които са направени от нейните автори още тогава”, коментира той.

Припомняме, че преди седмица премиерът Бойко Борисов предложи промяна на конституцията като опит да се намали напрежението в страната. Няколко дни по-късно ГЕРБ внесе свой вариант на нов основен закон, който обаче, оказа се, е почти същият, какъвто е бил през 1991 г. Основните промени са повечето правомощия на прокуратурата, премахването на института Велико народно събрание и намаляването на броя на депутатите. Много експерти разкритикуваха предложението, което се оказа писано от министъра на правосъдието Данаил Кирилов на база анализ на Яне Янев.

„Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат”, допълни Николай Младенов. „Този дебат е закъснял, но той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват”, категоричен бе той.

Коментари: 0